Samouslužna auto-perionica kao socijalni biznis

Kako od ideje napraviti uspešan posao i kroz kakav proces svaki preduzetnik na putu ka uspehu mora da prođe? Da li jedna samouslužna perionica može da postane socijalni biznis koji može pomoći unapređenju položaja marginalizovanih grupa?
Kilino Stojkov, tvorac pobedničkog projekta

Kako od ideje napraviti uspešan posao i kroz kakav proces svaki preduzetnik na putu ka uspehu mora da prođe? Da li jedna samouslužna perionica može da postane socijalni biznis koji može pomoći unapređenju položaja marginalizovanih grupa? Odgovor na ovo pitanje dali su pobednici ovogodišnje Akademije omladinskog preduzetništva, projekta koji se sprovodi drugu godinu zaredom pod potkroviteljstvom Asocijacije za afirmaciju kulture, a koji je namenjen mladim ljudima koji žele da pokrenu ili unaprede svoj posao ili ideju.

Tvorac pobedničkog projekta Kilino Stojkov iz Novog Mileševa osmislio je ideju otvaranja samouslužne auto-perionice, čiji bi priklupljeni profit bio namenjen rešavanju socijanih pitanja i unapređenju položaja romske populacije. Projekat pod nazivom Connect Clean Roma Group predstavlja ideju o osnivanju socijalnog preduzeća, kao potrebu za održivim socijalnim biznisom koji je direktno usmeren na razvoj zajednice u opštini Novi Bečej. Prihodi od pomenutog biznisa bili bi uloženi u razvoj neformalnog obrazovanja, ekološke akcije i održavanje javnih sredina, kao i u edukaciju romskih sakupljača. Kroz prizmu socijalnog preduzetništva, biznis bi u velikoj meri uticao na rešavanje socijalnih pitanja, kao i unapređenje položaja marginalizovanih grupa u zajednici. Connect Clean Roma Group pobedom na takmičenju Akademija omladinskog preduzetništva obezbedio je sebi učešće na CEO Vivaldi Forumu Mokrogorske škole menadžmenta koja se održava u martu sledeće godine.

,,Kada sam se prijavio za ovo takmičenje odnosno za ceo program Akademije omladinskog preduzetništva već sam imao unapred spremnu celokupnu ideju, međutim rad sa mentorima mi je mnogo pomogao da što bolje definišem svoje krajnje ciljeve. U planu mi je prikupljanje ostatka sredstava koji je neophodan za realizaciju biznis plana’’, izjavio je nosilac pobedničkog projekta Kilino Stojkov.